Klops drobiowy z warzywami

4.5 (196 ocen)

Pyszny i aromatyczny. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa np. które zostało nam z rosołu.U mnie w domu zniknął błyskawicznie.

Składniki:

  • Składniki:
    30 dag gotowanego mięsa z udka kurczaka,
    mała cukinia (ok 200g),
    mała marchewka,
    2-3 pieczarki (ok 100g)
    kawałek papryki czerwonej ( ok 50g),
    2 ząbki czosnku,
    mała cebula,
    100g startego żółtego sera,
    2 łyżki bułki tartej,
    ok 40 ml bulionu ( najlepiej rosołu),
    2 jajka,
    1 łyżka lubczyku,
    ½ łyżeczki soli,
    sól, pieprz, pieprz cayenne, słodka papryka do smaku,
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klops drobiowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso drobno kroimy. Cukinię, pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, a marchewkę o małych oczkach. Cebulę drobno kroimy (można ją zeszklić na oleju). Czosnek i paprykę kroimy w kostkę.
    Bułkę namaczamy w odrobinie bulionu.
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku według uznania. Masę przekładamy do małej formy np. (11x20cm) natłuszczonej i wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopniach.
    Klopsa wyjmujemy z formy dopiero po ostudzeniu. Życzę smacznego :)

Porady

Możemy podawać np. z ziemniakami polanego sosem. Rewelacyjne smakuje również na kanapce :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować