Pyszny i aromatyczny. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa np. które zostało nam z rosołu.U mnie w domu zniknął błyskawicznie.
Składniki:
Składniki:
30 dag gotowanego mięsa z udka kurczaka,
mała cukinia (ok 200g),
mała marchewka,
2-3 pieczarki (ok 100g)
kawałek papryki czerwonej ( ok 50g),
2 ząbki czosnku,
mała cebula,
100g startego żółtego sera,
2 łyżki bułki tartej,
ok 40 ml bulionu ( najlepiej rosołu),
2 jajka,
1 łyżka lubczyku,
½ łyżeczki soli,
sól, pieprz, pieprz cayenne, słodka papryka do smaku,
Klops drobiowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso drobno kroimy. Cukinię, pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, a marchewkę o małych oczkach. Cebulę drobno kroimy (można ją zeszklić na oleju). Czosnek i paprykę kroimy w kostkę.
Bułkę namaczamy w odrobinie bulionu.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku według uznania. Masę przekładamy do małej formy np. (11x20cm) natłuszczonej i wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopniach.
Klopsa wyjmujemy z formy dopiero po ostudzeniu. Życzę smacznego :)
Porady
Możemy podawać np. z ziemniakami polanego sosem. Rewelacyjne smakuje również na kanapce :)
Komentarze