Klops - pieczeń z oscypkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Konkretny kawał mięsa!, piękna łopatka w połączeniu z oscypkiem, czosnkiem i białym pieprzem! , jednym słowem MĘSKA RZECZ :).

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki;

    1 kg mielonej łopatki, (można dodać wołowego mięsa )
    25 dag baleronu lub wędliny z dużą ilością tłuszczu
    2-3 kromki czerstwego chleba, (bez skórek)
    3 ząbki czosnku
    2 jajka
    kilka łyżek bułki tartej
    10-12 dag oscypka lub innego regionalnego sera
    sól
    pieprz biały i czarny
    mleko do namoczenia chleba ok.1/2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Klops

Klops - pieczeń z oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie;
    Chleb bez skórek moczymy w mleku. Do miski wkładamy zmieloną łopatkę i kolejno dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę i czosnek, na grubej tarce ścieramy baleron i oscypka, wbijamy jajka, dokładamy bułkę tartą i do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy rękami zgrabną pieczeń i układamy na blaszce. Pieczemy w tem 180-190C przez ok 90 min. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać polewamy nim pieczeń z góry. Gotowy klops wyciągamy na półmisek. Mięso jest równie smaczne na ciepło jak również na zimno. Może być dodatkiem i daniem głównym, może też być wędliną na kanapki! Jedno jest pewne szybko znika....:).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oscypek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować