Klops ryżowo-jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko. Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por pokroić w krążki, dymki - białą część w kosteczkę, zieloną osobno posiekać. Orzechy zmielić lub drobno posiekać.
2.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć por, białą część dymki oraz pieczarki.
3.Ugotowany ryż połączyć ze startymi na tarce ugotowanymi jajkami, podsmażonymi pieczarkami, orzechami, dodać dwa surowe jajka, zieloną dymkę, przyprawić solą, pieprzem, dobrze wymieszać.
4.Formę na keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę ryżowo jajeczną, piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni ok 40 minut.
Komentarze