Klops ryżowo-jajeczny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny klops, idealny na obiad z sosem koperkowym lub na przystawkę na zimno zamiast pasztetu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu
    8 jajek ugotowanych na twardo
    2 surowe jajka
    40 dag pieczarek
    1 mały por
    50 g orzechów włoskich
    3 cebulki dymki
    sól, pieprz
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops

Klops ryżowo-jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko. Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por pokroić w krążki, dymki - białą część w kosteczkę, zieloną osobno posiekać. Orzechy zmielić lub drobno posiekać.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć por, białą część dymki oraz pieczarki.
  • 3. Ugotowany ryż połączyć ze startymi na tarce ugotowanymi jajkami, podsmażonymi pieczarkami, orzechami, dodać dwa surowe jajka, zieloną dymkę, przyprawić solą, pieprzem, dobrze wymieszać.
  • 4. Formę na keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę ryżowo jajeczną, piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni ok 40 minut.
  • 5. Podawać z sosem koperkowym lub pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować