Klasyczna baba drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem, odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże i sól, wymieszać (najlepiej w dużej misce).
2.Żółtka z cukrem ubić na kogiel mogiel. Kogiel mogiel, jajko, letnie mleko, roztopione i wystudzone masło dodać do suchych składników. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta. Pod koniec dodać rodzynki i jeszcze raz wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 2 godzin).
3.Ciasto wyjąć i wyrobić raz jeszcze. 2 formy na babkę (duża i mała babka lub dużą formę na babkę i mniejszą keksówkę) natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciasto nałożyć do 1/3 wysokości formy.
4.Ciasto w foremkach ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (powinno wypełnić foremkę). Piec 30 minut w temperaturze 170, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto udekorować lukrem lub cukrem pudrem oraz skórką pomarańczową.
5.Przygotuj lukier. Roztrzepane białko oraz cukier puder wymieszaj energicznie drewnianą łyżką. Lukier jest gotowy gdy masa jest gładka i lśniąca. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj dokładnie jeszcze raz. Nakładaj od razu na ciasto. Polukrowaną babkę posyp skórką pomarańczową
Komentarze