Klasyczna babka cioci Janki

4.5 (148 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis z wiekowego rodzinnego zeszytu. Klasyczna, smaczna babka, warta wypróbowania :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (na jedną keksówkę):
    - 250g masła
    - 250g cukru
    - 125g mąki pszennej
    - 125g mąki ziemniaczanej
    - 1 całe jajko
    - 4 żółtka
    - 4 białka
    - 1/2 paczuszki proszku do pieczenia
    - skórka z cytryny
    - szczypta soli do białek
    - kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Klasyczna babka cioci janki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy. Wbijamy jajko. Dodajemy po kolei po jednym żółtku i stopniowo wsypujemy cukier, oraz mąkę, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy proszek.
  • 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Delikatnie i stopniowo dodajemy do masy i mieszamy ręcznie. Do części ciasta możemy dodać kakao. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok 1h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować