Klasyczna ryba po grecku

4.5 (186 ocen)

  • 30 min

...

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg filetów z dowolnej ryby
    5 marchewek
    4 cebule
    1 selera
    1 puszka pomidorów bez skórki
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    olej
    szczypta cukru
    cytryna
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól
    pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Klasyczna ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę dokładni umyj i skrop cytryną. Przykryj folia spożywczą i wstaw do lodówki.
  • 2. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Całość smaż na rozgrzanym oleju. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, szczyptę cukru.
  • 3. Po ok. 15 min. dodaj pomidory, przecier pomidorowy i kilka łyżek wody, by całość się nie przypaliła. Gotuj ok 10 min pod przykryciem.
  • 4. Gdy warzywa będą już gotowe, połową wyłóż żaroodporne naczynie. Na to ułóż rybę, przykryj ją resztą warzyw. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz przez ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować