Zapiekanka makaronowa z serem to inaczej popularne amerykańskie danie mac n’cheese. Zapiekanka z sosem beszamelowym i intensywnym w smaku serem cheddar to danie które zadowoli swym smakiem każdego "makaroniarza". W końcu czy może być coś pyszniejszego niż połączenie makaronu i roztopionego, ciągnącego się sera? Sprawdź przepis na zapiekankę makaronową z serem!
4.33 (184 ocen)
Porady
Jeżeli nie mamy sera cheddar można użyć innego ulubionego sera żółtego
Zapiekanka makaronowa z serem to bardzo proste do przygotowania danie. Do jej przygotowania najlepiej wybrać średniej grubości makaron. Sprawdzą się użyte w naszym przepisie kolanka, ale również penne czy świderki. Ważne, żeby makaron miał rowki i wgłębienia, dzięki którym lepiej pokryjemy go sosem.
Zapiekanka makaronowa jest pyszna z wieloma rodzajami sera – wybierzcie swój ulubiony. Jedyne, co musimy wziąć pod uwagę, to by ser dobrze się roztapiał. W klasycznym przepisie zawsze będzie to cheddar, czyli twardy ser o intensywnie żółtej barwie i wyrazistym, lekko orzechowym smaku. Ciekawym dodatkiem może być też twarda mozzarella, starta na tarce lub podzielona na mniejsze kawałki.
Zapiekankę makaronową z serem najlepiej przygotować w naczyniu żaroodpornym lub głębokiej formie do pieczenia. Jeśli lubicie przypieczoną warstwę sera na górze zapiekanki, początkowo przykryjcie ją folią, a na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmijcie folię i włączcie piekarnik na termoobieg. Zapiekanka makaronowa z serem będzie pyszna!
Komentarze