Klasyczne kotlety jajeczne

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczne rozpływające się w ustach kotleciki jajeczne smakują wyśmienicie. Robię je często. Przepis mam od znajomej.

  • 40 min

Składniki:

  • 10 jajek
    2/3 szklanki mleka
    3 łyżki margaryny lub masła
    5 łyżek tartej bułki
    czerstwa bułka
    szczypiorek
    sól
    pieprz
    natka pietruszki

Klasyczne kotlety jajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj na twardo 8 jajek,zalej je zimną wodą i poczekaj ostygną.Obierz i przekręć je przez maszynkę do mielenia.Bułkę namocz w mleku,po 5 minutach odciśnij a potem przekręć przez maszynkę.Masę jajeczną wymieszaj ze zmieloną bułką dodaj drobno pokrojone miękkie masło posiekany szczypiorek,natkę pietruszki , 2 surowe jajka,sól i pieprz.Masę dokładnie wymieszaj.Po czym uformuj niewielkie kotlety,obtocz je w tartej bułce i smaż na rumiano z obu stron.

Porady

Można je podać do obiadu do ziemniaków jak i również można je zjeść z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy