KLASYCZNE PTYSIE ZE ŚMIETANĄ

0 (0 ocen)

Delikatne i niezbyt słodkie ptysie z puszystą bitą śmietaną smakują obłędnie. Na pewno niektórym kojarzą się z dzieciństwem. Ptysie można przygotować w kilku wariantach np. z kremem budyniowym lub kremem bezowym. Moje są proste, szybkie i klasyczne.

Składniki:

  • Ciasto:
    woda 1 szkl. ( 250 ml.)
    mąką 1 szkl. ( szklanka poj. 250 ml.)
    masło 100 g.
    jaja 4 szt.
    Nadzienie:
    śmietana kremówka 30 % 700 ml.
    cukier puder 1 łyżka
    żelatyna 3 łyżeczki
    woda zimna do pokrycia żelatyny
    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Klasyczne ptysie ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Zagotować wodę z masłem. Dodać mąkę i energicznie ucierać, gotując na małym ogniu ( ciasto powinno zgęstnięć i odchodzić od ścian garnka - mąka musi się sparzyć). Ciasto dobrze ostudzić. Gdy będzie zimne po kolei wbijać jaja miksując na średnich obrotach. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskać ślimaki na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10-15 min., w zależności od wielkości ptysiów, do złotego koloru. Ptysie ostudzić.

    Nadzienie: Żelatynę w szklance zalać wodą i wymieszać. Odstawić na 5 min. do spęcznienia. Po tym czasie żelatynę umieścić w naczyniu z gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
    Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodać strużką zimną żelatynę, miksując na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Ptysie przekroić na pół i uzupełnić ubitą śmietaną. Schłodzić w lodówce, przed podanie obsypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować