klasyczny makowiec

0 (0 ocen)

taki jaki robie w każde święta.

Składniki:


  • CIASTO
    0,5 kg mąki
    5 dkg drożdży
    1 jajko
    0,25 kg margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    niepełna szklanka gęstej śmietany

    MASA
    0,5 kg maku
    0,2 kg cukru
    2 jajka
    0,2 kg margaryny
    2 łyżki miodu
    2 łyżki grysiku lub bułki tartej
    1 łyżka mąki
    olejek migdałowy
    bakalie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Klasyczny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stonicę. Margarynę stopić i schłodzoną wlać do mąki.
    Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy i drożdże rozpuszczone w POŁOWIE szklanki kwaśnej śmietany.Ciasto wyrobić ręką dodając pozostałą śmietanę (powinno być elastyczne)).Przygotować masę makową. Mak zalać niewielką ilością wody i gotować ok. 30 minut. Jeśli po tym czasie woda nie wyparuje, mak należy odcedzić. Schłodzony mak przepuścić przez maszynkę 4x .W garnku rozpuścić tłuszcz, dodać mak, cukier, miód, bułkę tartą, olejek i bakalie.Oddzielić białka od żółtek.Żółtka dodać do masy makowej, wymieszać.Całość masy makowej smażyć na małym ogniu ok. 10 minut często mieszając.Białka ubić na sztywno, dodać do gorącego maku, ostrożnie wymieszać.Ciasto podzielić na połowę i wywałkować 2 prostokąty wielkości formy do pieczenia (najlepiej na pergaminie).Na ciasto wyłożyć ciepłą masę makową i SZYBKO zwinąć w rulon. Dokładnie zlepić końce, zawinąć luźno w pergamin (między papierem a ciastem powinna zmieścić się dłoń).
    Piec w temperaturze 200 st. ok. 1 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować