Ile kucharek tyle przepisów na to ciasto, ja upiekłam go z przepisu mojej mamy, polałam domową polewą kakaową i posypałam czekoladą. Taką wersję lubię najbardziej i zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem.
1 godz. 30 min
Składniki:
*keksówka 35 cm
Składniki:
4 jajka
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
250 g masła
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek wody
na polewę:
125 g masła
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki wrzątku
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Klasyczny murzynek w polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka.
2.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników.
3.Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.
4.Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić.
5.Składniki polewy umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez chwilę, przestudzić. Polać ciasto i posypać orzechami.
Komentarze