klasyczny murzynek w polewie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ile kucharek tyle przepisów na to ciasto, ja upiekłam go z przepisu mojej mamy, polałam domową polewą kakaową i posypałam czekoladą. Taką wersję lubię najbardziej i zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *keksówka 35 cm
    Składniki:
    4 jajka
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru pudru
    250 g masła
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 łyżek wody
    na polewę:
    125 g masła
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki wrzątku
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Murzynek Desery Ciasto

Klasyczny murzynek w polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • klasyczny murzynek 1. Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka.
  • klasyczny murzynek 2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników.
  • klasyczny murzynek 3. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.
  • klasyczny murzynek 4. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić.
  • klasyczny murzynek 5. Składniki polewy umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez chwilę, przestudzić. Polać ciasto i posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować