Klasyczny sernik na zimno

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ulubione ciasto mojego taty gości na naszym stole przy każdej okazji.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego
    kostka masła
    8 żółtek
    1 szkl. cukru pudru
    cukier waniliowy
    150 ml mleka
    3 galaretki
    30 g żelatyny
    0,5 kg śliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Klasyczny sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrami.
    Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
    Masło rozpuszczamy dodajemy serki, puszystą masę z żółtek i żelatynę rozpuszczoną w mleku.
    Całość mieszamy i przekładamy do tortownicy.
    Odstawiamy do lodówki do ścięcia.
    Każdą galaretkę rozpuszczamy w ok.2 szklankach wody i studzimy.
    Śliwki myjemy, kroimy na pół , usuwamy pestki.
    Tak przygotowane owoce układamy na cieście i zalewamy jedną galaretką.
    Odstawiamy do lodówki do ścięcia. Czynność powtarzamy z galaretkami.
    Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować