Kluseczki serowe

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Te smaczne serowe kluseczki uwielbia mój 20-miesięczny synek. Ich zrobienie jest wyjątkowo proste.

Składniki:

  • 1 kg twarogu
    2 jajka
    15 dag mąki pszennej
    5 dag mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    łyżeczka oleju.

    Do okraszenia:
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki masła
    cukier do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kluseczki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy jajka, obie mąki i sól. Wyrabiamy jednolite ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy ciasto rozwałkowujemy w rulonik, lekko spłaszczamy i kroimy w romby jednakowej
    wielkości.
  • 2. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy łyżeczkę oleju. Porcjami wkładamy kluseczki, delikatnie mieszamy, by nie przywarły do dna, i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  • 3. Na patelni roztapiamy masło. Wsypujemy bułkę tartą i mieszając, chwilę podsmażamy, aż się zrumieni. Masłem z bułką polewamy kluseczki. Możemy je też posypać cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować