Kluseczki twarogowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy kawałek miękkiego masła i dodajemy cukier, jajko, pokruszony twaróg, mąkę oraz kaszę mannę. Całość miksujemy ze sobą aż utworzy się jednolite ciasto. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę soli.
Do małego garnuszka wrzucamy truskawki bez szypułek, cukier oraz cynamon, na malutkim ogniu dusimy aż truskawki zaczną się rozpadać.
Wyciągamy ciasto i wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie placuszki, otulamy szczelnie truskawki i odkładamy zrobione kuleczki na deskę oprószoną mąką.
Ogień pod wodą skręcamy na minimum (nie może już wrzeć) i gotujemy kluseczki przez dziesięć minut.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy bułkę tartą z cukrem na złoty kolor.
Komentarze