Takie szybkie kluski to świetny sposób na przemycenie warzyw dla Tadków-niejadków :) W tych kluseczkach udało mi się przemycić zielony groszek i makę ryżową :)
Składniki:
6 łyżek ugotowanego groszku
1 kostka twarogu 250 g (tłusty, Łowicki)
1 jajko
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ryżowej
sól i pieprz do smaku
Kluseczki z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do większego garnka wlać wodę, lekko posolić i postawić na ogień by się zagotowała.
Ser zmielić albo zmiksować blenderem, dodać jajko i groszek, zmiksować jeszcze raz na gładką masę.
2.Przełożyć do miski i dosypać mąki, dodać sól i pieprz, wyrobić ciasto.
3.Stolnicę lub blat wysypać mąką, z ciasta formować wałki ( jak na kopytka), każdy wałek poprzecinać na mniejsze kawałki.
4.Kluski wrzucać partiami ( u mnie w dwóch turach ) na gotującą się wodę i gotować ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch.
Na patelni zrumienic bułkę tartą, dodac masło, chwilkę posmażyć i polać ciepłe kluseczki. Można też kluseczki wcześniej lekko podsmażyć, ja tak robię bo mój synek takie właśnie lubi :).
Smacznego :)
Komentarze