Kluseczki z groszkiem

0 (0 ocen)

Takie szybkie kluski to świetny sposób na przemycenie warzyw dla Tadków-niejadków :) W tych kluseczkach udało mi się przemycić zielony groszek i makę ryżową :)

Składniki:

  • 6 łyżek ugotowanego groszku
    1 kostka twarogu 250 g (tłusty, Łowicki)
    1 jajko
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ryżowej
    sól i pieprz do smaku

    bułka tarta
    masło

Kluseczki z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluski z groszkiem 1. Do większego garnka wlać wodę, lekko posolić i postawić na ogień by się zagotowała.
    Ser zmielić albo zmiksować blenderem, dodać jajko i groszek, zmiksować jeszcze raz na gładką masę.
  • ciasto 2. Przełożyć do miski i dosypać mąki, dodać sól i pieprz, wyrobić ciasto.
  • kluski 3. Stolnicę lub blat wysypać mąką, z ciasta formować wałki ( jak na kopytka), każdy wałek poprzecinać na mniejsze kawałki.
  • kluski 4. Kluski wrzucać partiami ( u mnie w dwóch turach ) na gotującą się wodę i gotować ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch.
    Na patelni zrumienic bułkę tartą, dodac masło, chwilkę posmażyć i polać ciepłe kluseczki. Można też kluseczki wcześniej lekko podsmażyć, ja tak robię bo mój synek takie właśnie lubi :).
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy