Kluseczki z kurczakiem i warzywami w delikatnym sosie

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne kluski śląskie w aromatycznym sosie z pomidorów, cebuli i marchewki z kawałkami kurczaka.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • KLUSKI
    2,5 kg ziemniaków (przed obraniem)
    sól
    2 małe jajka
    mąka ziemniaczana

    GULASZ
    600 g filetów z udek kurczaka
    3 duże pomidory
    3 średnie cebule
    1 duża marchewka
    pęczek szczypiorku
    1 l wody

    sól, pieprz,
    papryka ostra
    czosnek granulowany

    olej

    ZAPRAWKA
    pół szklanki zimnej wody
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Kluseczki z kurczakiem i warzywami w delikatnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KLUSKI Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa. Zmielone ziemniaki wkładamy do dużej miski i ugniatamy rękami. Wyjmujemy 1/3 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie wkładamy uprzednio wyjęte ziemniaki, wbijamy 2 jajka i wyrabiamy dokładnie jednolitą masę. Nabieramy niewielkie porcje ziemniaków, nadajemy kształt kuleczki, obtaczamy w mące. Czynność powtarzamy do wyczerpania ziemniaków. Tak przygotowane kluseczki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy od momentu wypłynięcia ok. 4 minut. Odcedzamy.
  • 2. Wszystkie warzywa myjemy. Cebulę i marchew obieramy, Pomidory drobno kroimy i wrzucamy do garnka. Cebulę kroimy w cienkie piórka, marchew ścieramy na grubej tarce, następnie warzywa te dodajemy do pomidorów. Wrzucamy również posiekany szczypiorek. Całość zalewamy litrem wody i zagotowujemy.
  • 3. Mięso kroimy na kawałki, podsmażamy na oleju. Solimy, doprawiamy pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Zrumienione mięso przekładamy do garnka z gotującymi się warzywami. Całość gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie a pomidory się rozpadną.
  • 4. Gdy wszystko będzie miękkie nasz gulasz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką. Na koniec w połowie szklanki zimnej wody rozrabiamy 2 łyżki mąki, wlewamy to do garnka i mieszamy do zgęstnienia sosu. Gotowym gulaszem polewamy kluski. Posypujemy świeżym szczypiorkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować