Kluseczki z kurczakiem i warzywami w delikatnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KLUSKI Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa. Zmielone ziemniaki wkładamy do dużej miski i ugniatamy rękami. Wyjmujemy 1/3 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie wkładamy uprzednio wyjęte ziemniaki, wbijamy 2 jajka i wyrabiamy dokładnie jednolitą masę. Nabieramy niewielkie porcje ziemniaków, nadajemy kształt kuleczki, obtaczamy w mące. Czynność powtarzamy do wyczerpania ziemniaków. Tak przygotowane kluseczki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy od momentu wypłynięcia ok. 4 minut. Odcedzamy.
2.Wszystkie warzywa myjemy. Cebulę i marchew obieramy, Pomidory drobno kroimy i wrzucamy do garnka. Cebulę kroimy w cienkie piórka, marchew ścieramy na grubej tarce, następnie warzywa te dodajemy do pomidorów. Wrzucamy również posiekany szczypiorek. Całość zalewamy litrem wody i zagotowujemy.
3.Mięso kroimy na kawałki, podsmażamy na oleju. Solimy, doprawiamy pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Zrumienione mięso przekładamy do garnka z gotującymi się warzywami. Całość gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie a pomidory się rozpadną.
4.Gdy wszystko będzie miękkie nasz gulasz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką. Na koniec w połowie szklanki zimnej wody rozrabiamy 2 łyżki mąki, wlewamy to do garnka i mieszamy do zgęstnienia sosu. Gotowym gulaszem polewamy kluski. Posypujemy świeżym szczypiorkiem
Komentarze