Kluseczki z ricottą

0 (0 ocen)

Pyszne i lekkie danie

Składniki:

  • 250 g ricotty
    150 g twarożku sernikowego
    3 jajka
    200 g mąki
    Jogurt grecki
    Cukier brązowy
    Truskawki

Kluseczki z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W misce umieścić ricottę, twarożek i mąkę. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek, białka wrzucić do drugiej miski a żółtka do serków z mąką. Wymieszać mikserem na gładkie ciasto.

    Białka dokładnie ubić ze szczyptą soli na sztywno.

    Do ciasta wrzucić ubite białka i delikatnie i powoli wymieszać na jednolitą masę. Na wrzątek z odrobiną soli kłaść łyżką porcje ciasta, gotować ok. 2 minut od wypłynięcia, odcedzić.

    Na talerzyku wylać łyżkę jogurtu greckiego, ułożyć truskawki pokrojone w plasterki, na to wyłożyć kluseczki i oprószyć cukrem brązowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy