Kluski te są popularne w moich stronach.Znam je od dzieciństwa, gotowała je moja babcia,moja mama.Podaje się je jako dodatek np.do czerniny,pomidorowej szczawiowej ale również jako samodzielna potrawa
Kluski kartoflane z ziemi kujawsko-dobrzyńskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zetrzeć na drobnej tarce ziemniaki (ja ucieram w malakserze), dodać jajo, obie mąki i sól.Wyrobić gęste ciasto.
Może się okazać, że z tej ilości ciasto wyjdzie za rzadkie.Dosypać wtedy więcej mąki.
2.Zagotować w garnku osoloną wodę.Na deskę (denko jak się nas mówi) wykładać porcję ciasta, po czym łyżką zanurzaną we wrzątku odrywać porcje ciasta i wrzucać do wody.Poczekać aż wypłyną. Odcedzić. Same kluski są pyszne do czerniny i różnych zup.Ale najbardziej smakują polane tłuszczem ze skwarkami i z pokruszonym białym serem ( u nas się mówi twarogiem).Można podać również z ugotowaną kapustą kiszoną, tak jak ja to pokazuję na zdjęciu.Potrawa jest pyszna, sycąca a przy tym kujawsko-dobrzyńska.
Komentarze