Kluski kartoflane z Ziemi Kujawsko-Dobrzyńskiej

4.51 (149 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kluski te są popularne w moich stronach.Znam je od dzieciństwa, gotowała je moja babcia,moja mama.Podaje się je jako dodatek np.do czerniny,pomidorowej szczawiowej ale również jako samodzielna potrawa

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - mąka żytnia: 3 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.51 (149 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski kartoflane z ziemi kujawsko-dobrzyńskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zetrzeć na drobnej tarce ziemniaki (ja ucieram w malakserze), dodać jajo, obie mąki i sól.Wyrobić gęste ciasto.
    Może się okazać, że z tej ilości ciasto wyjdzie za rzadkie.Dosypać wtedy więcej mąki.
  • Kluski kartoflane 2. Zagotować w garnku osoloną wodę.Na deskę (denko jak się nas mówi) wykładać porcję ciasta, po czym łyżką zanurzaną we wrzątku odrywać porcje ciasta i wrzucać do wody.Poczekać aż wypłyną. Odcedzić. Same kluski są pyszne do czerniny i różnych zup.Ale najbardziej smakują polane tłuszczem ze skwarkami i z pokruszonym białym serem ( u nas się mówi twarogiem).Można podać również z ugotowaną kapustą kiszoną, tak jak ja to pokazuję na zdjęciu.Potrawa jest pyszna, sycąca a przy tym kujawsko-dobrzyńska.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Ziemniaki Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować