Kluski lane na mleku-smak dzieciństwa

4.5 (202 ocen)

  • 20 min

Dziś jestem już dojrzałą kobietą , lecz tego przepisu nie zapomnę nigdy:-) niech cudowny aromat wypełni spokojem mój dom

  • 20 min

Składniki:

  • Na 2 porcje;
    500 ml mleka
    2 surowe jaja
    2 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski lane na mleku-smak dzieciństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluski lane na mleku 1. Do niewielkiego naczynia wsypujemy dwie łyżki mąki pszennej, następnie wbijamy dwa umyte surowe jaja .Do smaku dosypujemy odrobinę szczypty soli kuchennej. Całość bardzo dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach aż masa stanie się lejąca. Do garnka wlewamy mleko i gotujemy. Delikatnie na gotujące mleko wylewamy stopniowo masę z naczynia chwilkę czekając aż kluseczki napęcznieją.Mieszamy. Podajemy na gorąco. Jeśli ktoś nie lubi słonej zupy można posłodzić z powodzenie cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować