Kluski na parze często u mnie goszczą na stole. Najczęściej robię je z twarogiem, śliwkami, borówkami i jagodami. Na wierzchu polewam sosem owocowym lub zrumienionym masełkiem i posypuję cukrem.
Składniki:
500 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
1 większe jajko
2 łyżki masła
5 łyżek zimnej wody
3 łyżki cukru
3/4 szkl mleka
40 g drożdży świeżych
1 szkl jagód
Sos borówkowy
250 g jagód
1-2 łyżki cukru brązowego
4 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
Kluski na parze z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać (ma być letnie) w kruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać i odłożyć żeby drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn drożdżowy.
Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy i za pomocą miksera z końcówką haka wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-15 części. Z każdej części uformować placek i na środek nałożyć łyżkę jagód. Dokładnie zlepić i na podsypanej mąką stolnicy ułożyć zlepieniem na spodzie. Przykryć ściereczką i odłożyć na około 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Gotować około 10-13 minut w parowarze lub na parze około 15-20 minut w zależności od wielkości.
Sos borówkowy: Na patelnię wlać wodę, sok z cytryny, wsypać umyte borówki i gotować na wolnym ogniu aż borówki się rozpadną i sos zacznie gęstnieć. Na końcu dosłodzić cukrem.
Ugotowane i ciepłe kluski przełożyć na talerz i polać sosem borówkowym.
Komentarze