Kluski na parze z jagodami

4.42 (153 ocen)

Kluski na parze często u mnie goszczą na stole. Najczęściej robię je z twarogiem, śliwkami, borówkami i jagodami. Na wierzchu polewam sosem owocowym lub zrumienionym masełkiem i posypuję cukrem.

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej
    0,5 łyżeczki soli
    1 większe jajko
    2 łyżki masła
    5 łyżek zimnej wody
    3 łyżki cukru
    3/4 szkl mleka
    40 g drożdży świeżych
    1 szkl jagód
    Sos borówkowy
    250 g jagód
    1-2 łyżki cukru brązowego
    4 łyżki wody
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.42 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski na parze

Kluski na parze z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać (ma być letnie) w kruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać i odłożyć żeby drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn drożdżowy.
    Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy i za pomocą miksera z końcówką haka wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-15 części. Z każdej części uformować placek i na środek nałożyć łyżkę jagód. Dokładnie zlepić i na podsypanej mąką stolnicy ułożyć zlepieniem na spodzie. Przykryć ściereczką i odłożyć na około 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Gotować około 10-13 minut w parowarze lub na parze około 15-20 minut w zależności od wielkości.

    Sos borówkowy: Na patelnię wlać wodę, sok z cytryny, wsypać umyte borówki i gotować na wolnym ogniu aż borówki się rozpadną i sos zacznie gęstnieć. Na końcu dosłodzić cukrem.
    Ugotowane i ciepłe kluski przełożyć na talerz i polać sosem borówkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.9 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kluski na parze

To może cię zainteresować