Kluski na parze z jagodami i sosem jagodowym

4.5 (164 ocen)

Domowe kluski są najlepsze a z sosem to już poezja smaku.

Składniki:


  • 0,5 kg mąka pszenna,
    5 dkg drożdże,
    0,5 szkl mleko,
    1 szt jajko,
    1 szt żółtko,
    2 łyżki masło roztopione,
    3 łyżki cukier,
    szczypta soli,
    0,5 l jagody do nadzienia i na sos
    0,5 szkl śmietana słodka
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Kluski na parze z jagodami i sosem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać dodać drożdże, łyżeczkę cukru ,mąki dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski włożyć mąkę,cukier,sól i wymieszać. Dodać letnią roztopioną margarynę, roztrzepane jajka i wyrośnięte drożdże.Wszystko razem zagnieść i wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odchodzić od brzegów i nie będzie się kleić do rąk.Przykryć ciasto bawełnianym ręcznikiem i zostawić do podwojenia objętości.Odrywać po kawałku ciasta ,formować kulki a następnie rozpłaszczyć. Do każdej kluski dajemy łyżkę jagód i dobrze sklejamy. Układamy na stolnicy i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia. Gotujemy w parowarze około 10-15 min. Sos jagodowy Jagody które nam zostały podsmażyć na patelni,dodać śmietanę lekką podgotować żeby sos trochę zgęstniał i dosłodzić do smaku. Kluski podajemy polane sosem jagodowym i posypane jagodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować