Kluski serowo-brokułowe z ziołami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Powstały przypadkowo, kiedy został mi brokuł w lodówce, reszta sera białego i żółtego oraz ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego.

  • 20 min

Składniki:

  • brokuł 8 różyczek
    10 dkg białego sera twarogowego
    35 dkg ziemniaków ugotowanych
    szklanka mąki pszennej
    jajko
    sól
    5 dkg sera żółtego
    zioła prowansalskie
    olej 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Ser

Kluski serowo-brokułowe z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł myjemy, gotujemy we wrzacej osolonej wodzie do miękkości i osączamy z wody. Studzimy i miksujemy blenderem na papkę.
  • 2. Ziemniaki i ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę. Żółty ser ścieramy na tarce.
  • masa 3. Do masy ziemniaczano-białoserowej dodajemy jajko, solimy do smaku i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ręcznie masę. Następnie dodajemy papkę brokułową i dalej wyrabiamy. Jeśli masa będzie się kleiła dosypujemy jeszcze troszke mąki.
  • kluski 4. Na lekko wysypanej mąką powierzchni formujemy z masy wałeczki, które spłaszczamy i nożem tniemy kluski - jak kopytka.
  • 5. Kluski wrzucamy na wrzącą wodę z olejem i gotujemy do ich wypłynięcia.
  • 6. Kluski przekładamy na talerz, posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować