Kluski serowo-brokułowe z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł myjemy, gotujemy we wrzacej osolonej wodzie do miękkości i osączamy z wody. Studzimy i miksujemy blenderem na papkę.
2.Ziemniaki i ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę. Żółty ser ścieramy na tarce.
3.Do masy ziemniaczano-białoserowej dodajemy jajko, solimy do smaku i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ręcznie masę. Następnie dodajemy papkę brokułową i dalej wyrabiamy. Jeśli masa będzie się kleiła dosypujemy jeszcze troszke mąki.
4.Na lekko wysypanej mąką powierzchni formujemy z masy wałeczki, które spłaszczamy i nożem tniemy kluski - jak kopytka.
5.Kluski wrzucamy na wrzącą wodę z olejem i gotujemy do ich wypłynięcia.
6.Kluski przekładamy na talerz, posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi.
Komentarze