Kluski ŚLĄSKIE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

TROSZKĘ ROBOTY PRZY NICH ALE SMAK STO RAZY LEPSZY OD KUPIONYCH....

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, 1 jajko, szczypta soli,1.5 szkl maki ziemniaczanej, 2 łyzeczki soli do wrzatku , woda

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrabiamy mase 1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę
  • 2. Studzimy
  • 3. Dodajemy jajko i szczyptę soli
  • Mój pomocnik :) 4. Zagniatamy na jednolitą masę
  • 5. Formujemy kuleczki robiąc palcem dziurki
  • 6. Wrzucamy do gotującej sie wode, osolonej
  • 7. Gotujemy ok 5 minut
  • 8. Podajemy na talerz

Porady

Podawać z sosem lub usmażoną cebulką z boczkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy