Kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo łatwe, ponieważ robiłam to pierwszy raz i od razu wyszło;)

  • 45 min

Składniki:

  • * 2 kg ziemniaków
    *sól
    *mąka ziemniaczana

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ugotowane ziemniaki 1. Dzień przed ugotować ziemniaki.
  • mielenie przez maszykę 2. Następnego dnia zmielić ziemniaki przez maszynkę do mięsa.
  • Masa z mąką 3. Masę wkładamy do miski. Następnie dzielimy masę na 4 części. Wyjmujemy 1 część i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną.Wszystko mieszamy.
  • kluski śląskie 4. Robimy kulki w wielkości orzecha i kciukiem wgniatamy wgłębienie w każdej kulce.
  • kluski śląskie 5. W międzyczasie wstawiamy wodę w garnku i solimy. Do gotującej się wody wkładamy kulki.

Porady

Kluski podajemy z sosem. Można również dodać do tego buraczki i pieczeń.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy