Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem

0 (0 ocen)

Smaczny, łatwy w przygotowaniu i bardzo aromatyczny obiad :)

Składniki:

  • kluski śląskie:
    ziemniaki ok. 3/4 kg
    mąka ziemniaczana 1/4 objętości ziemniaków
    sos:
    filet z indyka 40 dkg
    grzyby suszone ok. 1 szklanki
    por 1/2 szt
    czosnek 2 ząbki
    natka pietruszki 1 łyżka
    sól i pieprz
    przyprawa do indyka 2 łyżki
    jogurt naturalny 200 ml
    olej do smażenia
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzybki z porami 1. Grzyby namoczyć wcześniej (najlepiej zalać wrzątkiem). W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła. Dodać posiekanego pora, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć 2 minuty, dodać osączone grzyby i smażyć
  • z indykiem 2. Filet z indyka pokroić w kostkę i obsypać przyprawą. Dodać z grzybów. Podsmażyć.
  • wywar z grzybów 3. Mięso z grzybami zalać wodą, w której moczyły się grzyby. Uzupełnić wodą lub bulionem. Dusić pod przykryciem 30 minut. Zestawić z palnika, odczekać 5 minut i wlać jogurt. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • kluski śląskie 4. Ziemniaki ugotować, przestudzić i przepuścić przez maszynkę, 1/4 ziemniaków wyjąć i to miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać. Z masy ziemniaczanej formować kluski z dziurką. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka Grzyby Mięso Podgrzybki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować