Smaczny, łatwy w przygotowaniu i bardzo aromatyczny obiad :)
Składniki:
kluski śląskie:
ziemniaki ok. 3/4 kg
mąka ziemniaczana 1/4 objętości ziemniaków
sos:
filet z indyka 40 dkg
grzyby suszone ok. 1 szklanki
por 1/2 szt
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 1 łyżka
sól i pieprz
przyprawa do indyka 2 łyżki
jogurt naturalny 200 ml
olej do smażenia
masło do smażenia
Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć wcześniej (najlepiej zalać wrzątkiem). W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła. Dodać posiekanego pora, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć 2 minuty, dodać osączone grzyby i smażyć
2.Filet z indyka pokroić w kostkę i obsypać przyprawą. Dodać z grzybów. Podsmażyć.
3.Mięso z grzybami zalać wodą, w której moczyły się grzyby. Uzupełnić wodą lub bulionem. Dusić pod przykryciem 30 minut. Zestawić z palnika, odczekać 5 minut i wlać jogurt. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Ziemniaki ugotować, przestudzić i przepuścić przez maszynkę, 1/4 ziemniaków wyjąć i to miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać. Z masy ziemniaczanej formować kluski z dziurką. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z sosem.
Komentarze