Kluski śląskie z mięsno-warzywnym sosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny pomysł na obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Sos:
    50 dag łopatki wieprzowej
    sól
    olej do smażenia
    puszka pomidorów bez skórki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    1-2 łyżki przecieru pomidorowego
    zioła prowansalskie
    suszona bazylia
    suszone oregano
    szczypta pieprzu chili cayenne

    Kluski:
    1 kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    sól
    2 jajka

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do podsypania
    2 łyżki stopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie z mięsno-warzywnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy,osuszamy i mielimy.Warzywa obieramy i myjemy.Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.Cebulę i czosnek drobno kroimy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy mięso i warzywa,chwilę przesmażamy,następnie dodajemy całą zawartość puszki i dusimy do miękkości i wyparowania całego płynu.
  • 3. Do miękkiego mięsa i warzyw dajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku solą , pieprzem cayenne i ziołami.
  • 4. Ziemniaki obieramy ,myjemy i gotujemy do miękkości.Odcedzamy,studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce.
  • 5. Ziemniaki przekładamy do miski,dzielimy na cztery części,jedną część wyjmujemy,w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.Odłożone ziemniaki dodajemy z powrotem,wbijamy jajka i zagniatamy ciasto.
  • 6. Z ciasta formujemy małe,okrągłe kluseczki,w środku każdej robimy dziurkę.
  • Gotowanie malutkich klusek. 7. Kluski gotujemy około 5-8 minut od zagotowania w osolonej wodzie.Odcedzamy.
  • Obiad. 8. Na talerze nakładamy porcje klusek polanych stopionym masłem i sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina Mąka Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować