Kluski śląskie z mięsno-warzywnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy,osuszamy i mielimy.Warzywa obieramy i myjemy.Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.Cebulę i czosnek drobno kroimy.
2.Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy mięso i warzywa,chwilę przesmażamy,następnie dodajemy całą zawartość puszki i dusimy do miękkości i wyparowania całego płynu.
3.Do miękkiego mięsa i warzyw dajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku solą , pieprzem cayenne i ziołami.
4.Ziemniaki obieramy ,myjemy i gotujemy do miękkości.Odcedzamy,studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce.
5.Ziemniaki przekładamy do miski,dzielimy na cztery części,jedną część wyjmujemy,w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.Odłożone ziemniaki dodajemy z powrotem,wbijamy jajka i zagniatamy ciasto.
6.Z ciasta formujemy małe,okrągłe kluseczki,w środku każdej robimy dziurkę.
7.Kluski gotujemy około 5-8 minut od zagotowania w osolonej wodzie.Odcedzamy.
8.Na talerze nakładamy porcje klusek polanych stopionym masłem i sosem.
Komentarze