Kluski śląskie z młodym jęczmieniem

0 (0 ocen)

Kluski z młodym jęczmieniem mają ładny zielony kolor, są smaczne. Są zabarwione w naturalny sposób, bez dodatku sztucznych barwników.

Składniki:

  • 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
    1 szklanki mąka ziemniaczanej
    2 łyżki młodego jęczmienia
    2 jajka
    Szczypta soli
    Dodatkowo:
    Mąka do podsypania
    Sól
    Olej

Kluski śląskie z młodym jęczmieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, młody jęczmień, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli.
    Dokładnie zagniatamy gładkie ciasto, powinno mieć jednolity kolor. Formujemy małe okrągłe kluski robiąc w każdym dziurkę, układamy na stolnicy wysypanej mąką. W garnku zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy niewielką ilość oleju, wrzucamy partiami kluski, gotujemy przez 1-2 minuty od momentu zagotowania. Odcedzamy na durszlaku, przekładamy na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy