Kluski śląskie z bazyliowym pesto

4.49 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Kluski śląskie, czyli gumiklyjzy. Pierwszy raz jadłam je na śląsku :), od tamtej pory goszczą na moim stole. Są doskonałym dodatkiem do obiadu, genialnie smakują z różnymi sosami mięsnymi, grzybowymi etc. Czasami lubię je zajadać zwyczajnie tylko z odrobiną masełka albo właśnie z pesto. Pycha!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na kluski (ok. 25 klusek) :
    500 g ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    1 jajko
    sól

    Składniki na pesto (słoiczek 200g) :
    50 g świeżej bazylii
    50 g orzeszków piniowych
    25 g startego parmezanu
    1 ząbek czosnku
    90 ml oliwy
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie z bazyliowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, odlewam, dokładnie rozgniatam, odstawiam do przestygnięcia. Bazylię, orzeszki pinii, parmezan, czosnek i oliwę umieszczam w malakserze, miksuję na papkę, dodaję odrobinę soli, mieszam. Przekładam do słoiczka, odstawiam do lodówki. Ziemniaki dzielę na cztery równe części, jedną część wyciągam i rozkładam równo na pozostałych, w jej miejsce wkładam równą część mąki ziemniaczanej. Wbijam jajko, dodaję szczyptę soli, wyrabiam ciasto. Jeśli ziemniaki kleją się do ręki, dodaję jeszcze mąki ziemniaczanej. Masa ma odchodzić od dłoni i być elastyczna. Urywam kawałki ciasta, kulkuję w dłoniach, układam na blacie lekko podsypanym mąką i robię w środku każdej kulki małe wgłębienie palcem. W garnku zagotowuję wodę, dodaję trochę soli, wrzucam kluski do wrzącej wody. Gotuję przez 2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Przekładam na talerz, do każdej dziurki nakładam pesto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_10-16

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować