Kluski śląskie z gałką muszkatołową

5 (163 ocen)

  • 30 min

Gałka muszkatołowa bardzo podnosi walory smakowe dań przygotowanych na bazie ziemniaków. W kluskach śląskich sprawdza się idealnie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków (ilość można zwiększyć lub zmniejszyć według uznania)
    mąka ziemniaczana
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól
    1/2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Kluski śląskie z gałką muszkatołową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub bardzo dokładnie ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy gałkę muszkatołową. Ugniecione ziemniaki dzielimy na 4 równe części. 1/4 ziemniaków odkładamy i do pustego miejsca nasypujemy tyle mąki ziemniaczanej co 1/4 ziemniaków. Z powrotem dodajemy odłożone ziemniaki i ręcznie wyrabiamy masę ziemniaczaną. W garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki wielkości piłki golfowej, lekko je spłaszczamy i robimy na środku charakterystyczną dziurkę. Kluski wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy do czasu wypłynięcia na wierzch i dodatkowo 2-3 minuty. Podajemy z sosem mięsnym lub masłem i cukrem.

Porady

ziemniaki do klusków śląskich muszą być świeżo ugotowane i lekko ciepłe, wtedy kluski wychodzą najpyszniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gałka muszkatołowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować