Kluski śląskie z kurkowym sosem

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne danie obiadowe z kurkami przyniesionymi prosto z lasu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kluski:
    1 kg ziemniaków
    2 jajka
    sól
    mąka ziemniaczana
    mąka pszenna do podsypania

    sos:
    pół kilo kurek
    1 mała cebula
    2 łyżki masła
    1 szklanka śmietany 12%
    sól,pieprz

    dodatkowo:
    posiekany koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie Sosy

Kluski śląskie z kurkowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać,umyć i ugotować w osolonej wodzie,odcedzić,wystudzić i zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
  • 2. Ziemniaki dać do miski,podzielić na cztery części, jedną część wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną,wbić dwa jajka,dodać odłożone ziemniaki i zagnieść ciasto.
  • 3. Z ciasta formować małe okrągłe kluski ,następnie ugotować je w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.
  • 4. Grzyby oczyścić,opłukać,odsączyć z wody i pokroić.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • 5. W garnku rozgrzać masło wrzucić grzyby i cebulę,chwilę przesmażyć,następnie nalać niewielką ilość gorącej wody i dusić do miękkości,(około 1 szklanka wody) .Nadmiar wody odparowąć.
  • 6. Do miękkich kurek wlać śmietanę,chwilę pogotować,przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 7. Na talerze nakładać porcje klusek i sosu kurkowego,posypywać posiekanym koperkiem.

Porady

Z przepisu wychodzi około 16-20 małych klusek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować