Kluski śląskie z sosem truskawkowym

4.5 (141 ocen)

dla wielbicieli truskawek- wersja klusek śląskich na słodko

Składniki:

  • Kluski śląskie:
    ziemniaki z poprzedniego dnia
    mąka ziemniaczana
    1 jajko
    szczypta soli

    Sos:
    słoik kompotu truskawkowego razem z truskawkami
    2 łyżki kisielu truskawkowego
    1/3 szkl. wody
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki utłuc, przełożyć do miski, podzielić na 4 części, 1 wyjąć, w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Dodaj jajko, wyrobić na jednolitą masę.
    Z ciasta formować kulki, spłaszczać i zrobić palcem dziurkę. Gotować w osolonej wodzie, gdy wypłyną gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać z sosem.
  • 2. Sos:
    sok razem z truskawkami zagotować, dodać kisiel rozrobiony w wodzie, wymieszać i zagotować.

Porady

można dosłodzić do smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować