Kluski śląskie ze szpinakiem i serem feta

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Zdrowsza i pyszna odmiana klasycznych klusek. ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    1,5 kg ziemniaków
    300 g szpinaku ze słoiczka lub mrożonego
    półtorej łyżeczki soli
    1 ząbek czosnku
    pęczek szczypiorku
    300 g wędzonego boczku
    4 łyżki oleju
    kawałeczek masła
    woda
    100 g sera feta
    2 łyżeczki przyprawy ognistej
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach, w osolonej wodzie. Następnie hartujemy je zimną wodą i obieramy ze skórki. Gorące przeciskamy przez praskę wraz z czosnkiem i szpinakiem.

    Do masy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, pół łyżeczki soli oraz jajka. Wyrabiamy ciasto. Następnie oprószamy lekko dłonie mąką ziemniaczaną i formujemy kluseczki. W tym samym czasie wstawiamy wodę - około dwóch litrów, solimy pozostałą solą i wlewamy dwie łyżki oleju.

    Na patelni podsmażamy drobno posiekany boczek, doprawiamy go ognistą przyprawą.

    Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy od momentu wypłynięcia przez 2 - 3 minuty. Gotowe odsączamy i układamy na wierzchu kawałek masła.

    Podajemy z podsmażonym boczkiem, świeżo ściętym szczypiorkiem i serem feta.

Porady

Szpinak po rozmrożeniu należy porządnie odsączyć z wody, inaczej będzie trzeba dodać bardzo dużo mąki, przez co kluski nie będą zbyt smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować