Kluski świąteczne

0 (0 ocen)

W drugi dzień świąt Bożego Narodzenia,robię kluski śląskie w kształcie gwiazdek.

Składniki:


  • 1 kg ziemniaki,
    1 szt jajko,
    1 szt żółtko,
    mąka ziemniaczana

Kluski świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki w misce podzielić na 4 części ,1 część uzupełnić mąką ziemniaczaną, dodać jajko,żółtko i zagnieść ciasto.Jeżeli będzie ciasto kleić się do rąk dodać mąki ziemniaczanej.Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i foremką wykrawać gwiazdki. Gotować w osolonej wodzie około 10 min od wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy