kluski ruskie

4.41 (186 ocen)

  • 20 min

Bardzo tani i smaczny obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • 400 gramów ugotowanych ziemniaków
    300 gramów zmielonego półtłustego twarogu
    3 średnie cebule
    2 jaja
    1 kopiasta łyżka mąki pszennej
    sól, pieprz
    okrasa:
    200 gramów wędzonego boczku
    2 średnie cebule olej do smażenia
    1 łyżka oleju do gotowania klusek
Wystaw ocenę:

4.41 (186 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 cebule siekamy, podsmażamy na złoto na niewielkiej ilości oleju, schładzamy.
    Ziemniaki łączymy dokładnie z jajami, mąką, twarogiem, przysmażoną cebulą i przyprawami. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oleju, gotujemy do wypłynięcia, odcedzamy.
    Boczek kroimy w paseczki, przysmażamy z pozostałą cebulą.
    Kluski polewamy omastą z boczku i cebuli.

Porady

Do kluseczek możemy dodać posiekany koperek lub zieloną pietruszkę. Kluski wyławiamy zaraz po wypłynięciu, nie gotujemy dłużej, gdyż się rozpadną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Twaróg Ziemniaki Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować