Kluski z gulaszem węgierskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić w cienkie paski, wytopić. Dodać smalec, roztopić, wsypać pokrojoną w kostkę cebulę, usmażyć na złoty kolor. Dodać wieprzowinę i na dużym ogniu zrumienić ze wszystkich stron. Doprawić solą i papryką, dusić na małym ogniu ok. 60 minut, podlewając bulionem. Papryki i pomidory pokroić w kostkę. Do prawie miękkiego mięsa dodać paprykę i resztę bulionu, dusić ok. 15 min. Dodać pomidory, dusić 10 min. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Gotować na ogniu jeszcze ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje a mąką straci smak surowizny. Gulasz podawać z ulubionymi kluskami.
2.Przepis na kluski z koperkiem:
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i mieszamy do ich dokładnego połączenia się. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Ciasto powinno być średnio gęste. Na końcu do ciasta dodajemy drobno posiekany koperek.
W dużym rondlu zagotowujemy wodę, solimy i najpierw moczymy przez chwilę łyżkę, którą potem będziemy kłaść na gotującą się wodę nieduże kluseczki. Gdy wypłyną, gotujemy parę minut i odcedzamy łyżką cedzakową. Kładziemy na talerz i polewamy gulaszem. Kluseczki gotujemy partiami.
Komentarze