Kluski z gulaszem węgierskim

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.

Potrawa idealna na obiad jak również na kolację.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 40 g wędzonego boczku
    2 łyżki smalcu
    2 cebule
    500 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę
    sól, mielona papryka
    500 ml bulionu mięsnego
    3 oczyszczone papryki
    puszka kukurydzy
    3 pomiodry bez skórki
    250 g kwaśnej śmietany
    1 łyżka mąki

    Kluski kładzione:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    2 łyżki masła
    3/4 szklanki mleka
    sól
    trochę koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski z gulaszem węgierskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w cienkie paski, wytopić. Dodać smalec, roztopić, wsypać pokrojoną w kostkę cebulę, usmażyć na złoty kolor. Dodać wieprzowinę i na dużym ogniu zrumienić ze wszystkich stron. Doprawić solą i papryką, dusić na małym ogniu ok. 60 minut, podlewając bulionem. Papryki i pomidory pokroić w kostkę. Do prawie miękkiego mięsa dodać paprykę i resztę bulionu, dusić ok. 15 min. Dodać pomidory, dusić 10 min. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Gotować na ogniu jeszcze ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje a mąką straci smak surowizny. Gulasz podawać z ulubionymi kluskami.
  • 2. Przepis na kluski z koperkiem:

    Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i mieszamy do ich dokładnego połączenia się. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Ciasto powinno być średnio gęste. Na końcu do ciasta dodajemy drobno posiekany koperek.
    W dużym rondlu zagotowujemy wodę, solimy i najpierw moczymy przez chwilę łyżkę, którą potem będziemy kłaść na gotującą się wodę nieduże kluseczki. Gdy wypłyną, gotujemy parę minut i odcedzamy łyżką cedzakową. Kładziemy na talerz i polewamy gulaszem. Kluseczki gotujemy partiami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować