Kluski z makiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nowoczesne w kształcie spojrzenie na tradycyjne, wigilijne kluski z makiem :-)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron muszelki: 30 sztuk
    - masa makowa: 150 gramów
    - śmietanka 30%: 100 mililitrów

Kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na okakowaniu, w dużej ilości wody, uważając, aby muszle nie połamały się podczas gotowania. Kilka minut przed podanym na opakowaniu czasem gotowania sprawdzamy, czy makaron jest już wystarczająco miękki do jedzenia i na tyle jędrny, aby dało się go napełnić makiem bez zniszczenia kształtu. Muszle wyjmujemy delikatnie na talerz, aby obciekły.
  • 2. Masę makową wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed nadziewaniem makaronu.

    W każdą muszelkę wkładamy łyżeczkę masy makowej i układamy je w naczyniu do zapiekania. Przed podaniem polewamy delikatnie śmietanką i podgrzewamy około 10 minut w temp. 180 st.C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy