Kluski z makiem

4.5 (162 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kluski z makiem

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka (ciasto): 2 szklanki
    - Jajko (ciasto): 1 sztuka
    - sól (ciasto): 1 szczypta
    - masło (do przygotowania klusek): 1 łyżka
    - mak (masa makowa): 25 dekagramów
    - mleko (masa makowa): 3 szklanki
    - miód (masa makowa): 1 szklanka
    - rodzynki (masa makowa): 15 dekagramów
    - orzechy (masa makowa): 5 dekagramów
    - migdały (masa makowa): 5 dekagramów
    - skórka pomarańczowa smażona w cukrze (masa makowa): 5 dekagramów
    - rum (masa makowa): 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować masę makową: Mak opłukać, osączyć, zalać wrzącym mlekiem i gotować 30 minut. Następnie odcedzić, ostudzić, zemleć trzykrotnie w maszynce z sitkiem o małych otworach. Rodzynki sparzyć i osączyć. Miód rozpuścić, dodać mak i smażyć 5 minut, dodać bakalie i smażyć jeszcze 3 minuty. Na koniec wlać rum i wymieszać. Przygotować ciasto: z mąki, jajka, soli i pół szklanki wody zagnieść twarde ciasto. Ciasto rozwałkować na cienkie placki i lekko podsuszyć. Placki pokroić w pasy, ułożyć jeden na drugim i pokroić w paski o szerokości 1 cm. Kluski gotować 5 - 7 minut w posolonym wrzątku, zahartować zimną wodą, odcedzić i wymieszać z masłem, aby się nie posklejały. Następnie wymieszać z masą makową. Podawać na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować