Kluski z makiem

5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W moim rodzinnym domu zawsze goszczą kluski z makiem , to już taka tradycja, każdy musi spróbować . Zawsze sama przygotowuję masę makową z dodatkiem bakalii.

Składniki:

  • 0,5 kilograma makaronu łazanki
    250 gram suchego maku
    200 gram skórki pomarańczowej kandyzowanej
    200 gram rodzynek
    5 łyżek miodu prawdziwego
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak przesypujemy do miski, zalewamy gorąca wodą, pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin, odcedzamy i mielmy na sitku o drobnych oczkach. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy mak, miód, smażymy na małym ogniu przez kilka minut, dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki, chwilę razem smażymy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. Ostudzony łączymy z masą makową, delikatnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Miód Rodzynki Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować