kluski ze szpinakiem

4.49 (165 ocen)

  • 15 min

przepis poleciła mi koleżanka

  • 15 min

Składniki:

  • 300 g liści szpinaku lub 1 woreczek mrożonego szpinaku
    1 mała paczka makaronu świderki lub ciętego
    3 łyżki śmietanki 18-22%
    odrobina masła
    2-3 ząbki czosnku
    1 torebka sosu pieczeniowego jasnego lub serowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować. Masło rozpuścić na patelni, dodać do niego wyciśnięty czosnek, a potem liście szpinaku lub woreczek szpinaku mrożonego. Wszystko podsmażyć . Liście muszą być bardzo miękkie, a jeśli jest szpinak mrożony to wystarczy jak się całkowicie rozmrozi na patelni. Wtedy dodać śmietanę, wsypać 1 torebkę sosu i podsmażyć jeszcze około 5 minut. Przyprawić solę i pieprzem. Ilość śmietany można regulować według własnych upodobań - można jej dać więcej lub mniej, najlepiej próbować w trakcie smażenia. Warto jeszcze dodatkowo posypać startym serem żółtym. Następnie zmieszać ugotowany, gorący makaron z przygotowanym sosem ze szpinaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować