Kluski ziemniaczane

4.5 (160 ocen)

Kluski ziemniaczane podane w towarzystwie twarogu i wędzonej kiełbasy przestają być zwykłymi tylko kluskami. Przepyszne

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
    30 dag mąki żytniej
    2 jajka
    sól
    50 dag dobrej wędzonej kiełbasy
    1 duża cebula
    25 dag twarogu
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli. zagniatamy ciasto. Formujemy podłużny wałek. Wykładamy na deskę. Za pomocą noża odcinamy podłużne kluseczki. Gotujemy w osolonym wrzątku 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Odsączamy na sitku. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Rumienimy na patelni. Kluski wykładamy na talerze. Na wierzch wykładamy kiełbasę z cebulą. Posypujemy pokruszonym twarogiem i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować