Kluski ziemniaczane podane w towarzystwie twarogu i wędzonej kiełbasy przestają być zwykłymi tylko kluskami. Przepyszne
Składniki:
2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
30 dag mąki żytniej
2 jajka
sól
50 dag dobrej wędzonej kiełbasy
1 duża cebula
25 dag twarogu
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
tłuszcz do smażenia
Kluski ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli. zagniatamy ciasto. Formujemy podłużny wałek. Wykładamy na deskę. Za pomocą noża odcinamy podłużne kluseczki. Gotujemy w osolonym wrzątku 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Odsączamy na sitku. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Rumienimy na patelni. Kluski wykładamy na talerze. Na wierzch wykładamy kiełbasę z cebulą. Posypujemy pokruszonym twarogiem i natką pietruszki.
Komentarze