kluski ziemniaczane babci

4.5 (185 ocen)

  • 30 min

Bardzo tani i sycący obiad, który zawsze będzie kojarzył mi się z dzieciństwem i kuchnią Babci:)

  • 30 min

Składniki:

  • na ok. 5-6 porcji:
    ok 1 kg ziemniaków
    kilka szklanek mąki (w tym przepisie proporcje są zawsze "na oko")
    sól
    opcjonalnie biały ser i boczek
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ziemniaczane babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach jak na placki. Odlewamy wodę, dodajemy mąkę - ciasto musi być naprawdę bardzo gęste, żeby po wrzuceniu do wody kluski się nie rozpadły (żeby sprawdzić, czy konsystencja jest dobra, można wrzucic jedną kluskę na próbę- jesli trzyma kształt, jest w porządku). Porcję ciasta rozłożyć równomiernie na talerzu, a nastepnie brzegiem łyżki wrzucać kluski do osolonego wrzątku (można dolać trochę oliwy, żeby kluski się nie skleiły).Kluski są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię, wtedy można je pogotować jeszcze kilka minutek i podawać. U nas, na Kujawach najczęściej jadło się je z przesmażonym boczkiem i pokruszonym białym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować