Kluski ziemniaczane można przygotować z ziemniaków, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu
Składniki:
- resztki ugotowanych ziemniaków z obiadu (mogą być z dodatkiem koperku czy natki pietruszki)
- 1 jajko
- mąka (tyle, żeby ciasto się kleiło i do podsypania)
Kluski ziemniaczane, czyli kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu dokładnie potłuc. Dodać 1 jajko i mąkę. Wyrabiać ręką. Mąki dać tyle, żeby ciasto miało zwartą konsystencję.
Ciasto rozwałkować ręką na stolnicy w rulon/wałek grubości dwóch palców, podsypując mąką. Lekko spłaszczyć. Odkrajać ukośne kawałki grubości ok. 1,5 cm.
Kluski wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę. Zamieszać. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wybierać je łyżką cedzakową. Okrasić tłuszczem, aby się nie pozlepiały.
Podawać samodzielnie z tłuszczem, skwarkami, zrumienioną bułką tartą lub jako dodatek do dań głównych.
Komentarze