Kluski ziemniaczane, czyli kopytka

0 (0 ocen)

Kluski ziemniaczane można przygotować z ziemniaków, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu

Składniki:

  • - resztki ugotowanych ziemniaków z obiadu (mogą być z dodatkiem koperku czy natki pietruszki)
    - 1 jajko
    - mąka (tyle, żeby ciasto się kleiło i do podsypania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka

Kluski ziemniaczane, czyli kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu dokładnie potłuc. Dodać 1 jajko i mąkę. Wyrabiać ręką. Mąki dać tyle, żeby ciasto miało zwartą konsystencję.
    Ciasto rozwałkować ręką na stolnicy w rulon/wałek grubości dwóch palców, podsypując mąką. Lekko spłaszczyć. Odkrajać ukośne kawałki grubości ok. 1,5 cm.
    Kluski wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę. Zamieszać. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wybierać je łyżką cedzakową. Okrasić tłuszczem, aby się nie pozlepiały.
    Podawać samodzielnie z tłuszczem, skwarkami, zrumienioną bułką tartą lub jako dodatek do dań głównych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować