Takie kluski idealnie zaspokoją nasz apetyt,sprawdzą się również jako przekąska dla niespodziewanych gości,świetny sposób na wykorzystanie pozostałych ziemniaków z poprzedniego dnia.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
na ciasto:
1 kg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
200 g maki pszennej
100 g kaszy manny
1 jajko
sól
na farsz:
300 g wędzonego boczku
1 cebula
kilka ziaren kminku
olej do smażenia
dodatkowo:
dymka do dekoracji
Kluski ziemniaczane z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać drobno posiekać,następnie zeszklić na rozgrzanym oleju.
Boczek pokroić w kostkę i dodać do cebuli,całość smażyć,aż tłuszcz się wytopi z boczku,dodać kminek.Odstawić do wystudzenia.
2.Na stolnicy wymieszać ziemniaki z kaszą manną ,mąką oraz jajkiem i solą,zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na placek o grubości 1 cm.
3.Obsmażony boczek rozłożyć na placku i zwinąć go w rulon,następnie pokroić na nieduże kawałki i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni c i piec około 15 minut.
Przed podaniem udekorować posiekaną dymką.
Komentarze