Kluski ziemniaczane z grzybami.

4.95 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Faszerowane kluski z ciasta ziemniacznego, to produkt charakterystyczny dla Suwalszczyzny i Podlasia. Ciasto na te kluski jest bardzo miękki a farsz aromatyczny, mocno grzybowy.To bardzo sycące danie, wystarczy na jednodaniowy obiad.

Składniki:

  • Składniki ciasta na kluski:

    1,5 kg ugotowanych ziemniaków (u mnie Irga)
    2 jajka eko
    ok. 2,5 szkl. skrobi ziemniaczanej
    0,5 szkl. mąki pszennej
    0,5 łyżeczki soli

    Składniki farszu:

    1 kg grzybów leśnych (u mnie: kurki, podgrzybki, prawdziwki)
    2 średnie cebule
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła
    2 czubate łyżki siekanego koperku
    sól, pieprz do smaku

    Okrasa:

    1 średnia cebula
    1-2 łyżki oleju
    1-2 szczypty soli
    szczypta suszonego majeranku
Wystaw ocenę:

4.95 (185 ocen)

Zobacz również:

Kluski Pyzy

Kluski ziemniaczane z grzybami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski ziemniaczane z grzybami 1. Przygotowanie farszu:
    Grzyby bardzo dokładnie oczyścić, jeśli potrzeba przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, aby na grzybach nie pozostał piasek.
    Grzyby pokroić na niewielkie kawałki, cebulę w kostkę.
    Na rozgrzaną patelnię dodać olej, masło i przesmażyć na nich grzyby i cebulę. Posolić i smażyć (na małym ogniu) do zmięknięcia grzybów i cebuli. Jeśli podczas smażenia grzyby zaczną przywierać do patelni można je podlać niewielką ilością wody.
    Przyprawić solą, pieprzem i dodać posiekany koperek.
    Wystudzić usmażone grzyby przd nałożeniem na ciasto.

    Przygotowanie ciasta na kluski:
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystygnięcia.
    Następnie ziemniaki połączyć w misce razem z jajkami, mąka ziemniaczaną, mąką pszenną, solą. Ciasto ziemniaczane wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki ziemniaczanej.
    Z masy ziemniaczanej formować kulki (wielkości średniego jabłka), spłaszczyć na owalne placuszki.
    Na placuszki z ciasta nakładać czubatą łyżkę farszu.
    Formować podłużne, lekko spłaszczone kluski.
    Gotować w osolonej wodzie na wolnym ogniu, 5 minuty od wypłynięcia.
    Przygotować okrasę, smażąc na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Podczas smażenia posolić cebulę i gdy się zrumieni dodać suszony majeranek.
    Kluski podawać ze zrumienioną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować