Kluski ziemniaczane z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewki obieramy i gotujemy, następnie przeciskamy przez praskę. Pora obieramy i kroimy w talarki, podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy do ziemniaków, tak samo jak jajka, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Ser feta kroimy na kosteczkę. Z ciasta formujemy kluski o średnicy 6 cm i do każdej z nich wkładamy po kawałku sera, dokładnie zlepiamy.
2.Zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy kluski gotujemy przez kilka minut aż kluski wypłyną na powierzchnię, wtedy wyłączamy i pozostawiamy jeszcze na kilka minut, by doszły.
3.Cukinię i paprykę oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Podgrzewamy olej i smażymy na nim warzywa, także pomidory pokrojone na kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Dusimy do miękkości.
4.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Wrzucamy na gorący olej i smażymy na złoty kolor, doprawiając solą, pieprzem i czosnkiem. Gdy mięso już się zrumieni zalewamy go śmietanką i dodajemy odrobinę sosu sojowego. Dusimy ok. 5 minut na małym ogniu.
Komentarze