Kluski ziemniaczane z fetą

0 (0 ocen)

Czasem warto coś zmienić w klasycznym przepisie.

Składniki:

  • Kluski:
    800 g ziemniaków
    3 marchewki
    3 pory
    natka pietruszki
    2 jajka
    120 g mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz
    100 g sera feta

    Warzywa:
    1 papryka
    1 cukinia
    3 ząbki czosnku
    olej
    2 pomidory
    zioła prowansalskie

    Mięso:
    2 piersi z kurczaka
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
    200 ml śmietanki słodkiej 18 %
    ciemny sos sojowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ziemniaczane z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewki obieramy i gotujemy, następnie przeciskamy przez praskę. Pora obieramy i kroimy w talarki, podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy do ziemniaków, tak samo jak jajka, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Ser feta kroimy na kosteczkę. Z ciasta formujemy kluski o średnicy 6 cm i do każdej z nich wkładamy po kawałku sera, dokładnie zlepiamy.
  • 2. Zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy kluski gotujemy przez kilka minut aż kluski wypłyną na powierzchnię, wtedy wyłączamy i pozostawiamy jeszcze na kilka minut, by doszły.
  • 3. Cukinię i paprykę oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Podgrzewamy olej i smażymy na nim warzywa, także pomidory pokrojone na kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Dusimy do miękkości.
  • 4. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Wrzucamy na gorący olej i smażymy na złoty kolor, doprawiając solą, pieprzem i czosnkiem. Gdy mięso już się zrumieni zalewamy go śmietanką i dodajemy odrobinę sosu sojowego. Dusimy ok. 5 minut na małym ogniu.
  • 5. Kluski podajemy z sosem i mięsem na warzywach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować