Kluski ziemniaczane ze słoniną

4.5 (167 ocen)

  • 25 min

To kluski mojego dzieciństwa, o cudownym smaku. Takie szybkie, tanie danie. Można je przygotować z ziemniaków, które zostaną z obiadu.

  • 25 min

Składniki:

  • 80 dag ugotowanych ziemniaków po obraniu.
    1 szklanka mąki poznańskiej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 duże jajko
    30 dag słoniny
    Sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ziemniaczane ze słoniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: słoninę pokroić w drobne skwarki, usmażyć by były chrupiące. Ziemniaki i 2/3 stopionej słoniny wraz ze skwarkami zmielić w maszynce. Przenieść na stolnicę, dodać mąki i jajko oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Uformować wałeczki, pokroić tak jak kopytka, następnie na stolnicy lekko spłaszczyć, by powstały kluski. Wodę zagotować z dodatkiem soli, wrzucać porcjami kluski, gotować około 2 minut od czasu wypłynięcia. Gorące polać pozostałymi skwarkami .

Porady

1.Kluski mogą być dodatkiem do dań mięsnych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować