Knedle brokułowe z oliwkami i żółtym serem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Knedle z dodatkiem brokułów, nadziane oliwkami i serem są bardzo syte i smaczne:)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na około 30 szt.:
    10 średniej wielkości ziemniaków
    2 ½ szklanki mąki
    1 jajko
    250 g brokułów (wcześniej rozmrożonych)
    po 12 oliwek czarnych i zielonych
    200 g sera żółtego
    listki świeżego oregano i bazylii
    przyprawa do potraw Kucharek
    pieprz ziołowy
    szczypta soli
    mąka
    około 150 g usmażonej kiełbaski (pokrojonej w kostkę)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle brokułowe z oliwkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, brokuły rozdrabniamy blenderem.
  • 2. Dodajemy do nich mąkę, jajko, przyprawiamy, wyrabiamy na jednolitą masę.
  • 3. Ser żółty kroimy w kostkę, oliwki w plasterki, zioła rwiemy na mniejsze kawałki, wszystko razem mieszamy.
  • 4. Ciasto ziemniaczano-brokułowe partiami przekładamy na posypaną mąką stolnicę, rolujemy w wałek grubości około 4 cm, następnie kroimy go na kawałki co 4 cm.
  • 5. Każdy rozpłaszczamy ręką, nakładamy na nie nadzienie (tak żeby na każdym znalazł się ser, oliwki i zioła), zlepiamy jak pierogi, formujemy kule, obtaczamy w mące i przekładamy na posypaną mąką deskę.
  • 6. Podajemy z usmażoną kiełbasą.
  • 7. Gotowe knedle gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować