Knedle z dodatkiem brokułów, nadziane oliwkami i serem są bardzo syte i smaczne:)
50 min
Składniki:
Składniki na około 30 szt.:
10 średniej wielkości ziemniaków
2 ½ szklanki mąki
1 jajko
250 g brokułów (wcześniej rozmrożonych)
po 12 oliwek czarnych i zielonych
200 g sera żółtego
listki świeżego oregano i bazylii
przyprawa do potraw Kucharek
pieprz ziołowy
szczypta soli
mąka
około 150 g usmażonej kiełbaski (pokrojonej w kostkę)
2.Dodajemy do nich mąkę, jajko, przyprawiamy, wyrabiamy na jednolitą masę.
3.Ser żółty kroimy w kostkę, oliwki w plasterki, zioła rwiemy na mniejsze kawałki, wszystko razem mieszamy.
4.Ciasto ziemniaczano-brokułowe partiami przekładamy na posypaną mąką stolnicę, rolujemy w wałek grubości około 4 cm, następnie kroimy go na kawałki co 4 cm.
5.Każdy rozpłaszczamy ręką, nakładamy na nie nadzienie (tak żeby na każdym znalazł się ser, oliwki i zioła), zlepiamy jak pierogi, formujemy kule, obtaczamy w mące i przekładamy na posypaną mąką deskę.
6.Podajemy z usmażoną kiełbasą.
7.Gotowe knedle gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia.
Komentarze