Knedle lekkie jak chmurka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaczne kluski bez ziemniaków i mąki, za to na bazie lekkiego serka homogenizowanego co powoduje, że są po prostu przepyszne! Podawane na słodko, polane masłem lub owocowym sosem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g naturalnego serka homogenizowanego
    5 jajek
    250 g maślanego pieczywa tostowego (najlepiej bez skórki)
    100 g masła
    cukier waniliowy
    10 łyżek bułki tartej
    skórka otarta z dwóch cytryn
    szczypta soli

    ponadto:
    50 g masła
    cynamon
    świeże owoce
    ulubiony sos owocowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle Dania główne

Knedle lekkie jak chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle 1. W misce ucieramy masło wraz z cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryn. Dodajemy serek, szczyptę soli. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy na puszystą masę.
  • Knedle 2. Następnie dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Do masy dodajemy pokrojone pieczywo i delikatnie staramy się całość razem połączyć tak by zbytnio nie rozgnieść pieczywa.
    Masę serową wkładamy na minimum 45 minut do lodówki.
  • Knedle 3. Formujemy knedle wielkości śliwki węgierki i partiami gotujemy w osolonej wrzącej wodzie około 3-4 minut aż wypłyną (tak jak kopytka).
  • Knedle 4. Łyżką cedzakową wyjmujemy, układamy na talerzu. Masło lekko rumienimy. Odcedzone knedle układamy na rozgrzanym maśle i podpiekamy z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na talerze i przyozdabiamy owocami np. truskawkami.
  • Knedle na musie pomarańczowym 5. Knedle można podać również w wersji z owocowym sosem. Ja wykorzystałam mus pomarańczowy!

Porady

Co do pieczywa to sprawdza się również chałka, kajzerki - ważne by była to tylko biała część bez skórki...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować