Knedle truskawkowe z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki (kilka odłóż do dekoracji).
2.Ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa. Ze zmielonych ziemniaków, mąki oraz jajek, szczypty soli i szczypty cukru zagnieć gładkie ciasto. Uformuj wałek i pokrój go na kawałki. Kawałki ciasta rozpłaszcz. Na środku każdego ułóż truskawkę i zlep knedle.
3.Do osolonego wrzątku wrzucaj po kilka knedli. Delikatnie mieszaj, żeby nie przywarły do dna i nie posklejały się. Gotuj knedle 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową.
4.Ser biały wymieszaj ze śmietaną i 2 łyżkami cukru. Knedle podawaj z serem, posyp brązowym cukrem i udekoruj odłożonymi truskawkami i listkami mięty lub melisy.
Komentarze