KNEDLE TRUSKAWKOWE Z BIAŁYM SEREM

0 (0 ocen)

  • 40 min

Knedle są pyszne i proste do przygotowania. Moja córeczka Natalka je uwielbia.

  • 40 min

Składniki:

  • • ½ kg ugotowanych ziemniaków
    • ok. 2,5 szklanki mąki
    • 2 jajka
    • 30 dag truskawek
    • Sól, cukier
    • 20 dag białego sera
    • 4 łyżki gęstej śmietany 22 proc
    • 2 łyżki brązowego cukru

Knedle truskawkowe z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki (kilka odłóż do dekoracji).
  • 2. Ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa. Ze zmielonych ziemniaków, mąki oraz jajek, szczypty soli i szczypty cukru zagnieć gładkie ciasto. Uformuj wałek i pokrój go na kawałki. Kawałki ciasta rozpłaszcz. Na środku każdego ułóż truskawkę i zlep knedle.
  • 3. Do osolonego wrzątku wrzucaj po kilka knedli. Delikatnie mieszaj, żeby nie przywarły do dna i nie posklejały się. Gotuj knedle 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową.
  • 4. Ser biały wymieszaj ze śmietaną i 2 łyżkami cukru. Knedle podawaj z serem, posyp brązowym cukrem i udekoruj odłożonymi truskawkami i listkami mięty lub melisy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy