Smak dzieciństwa. To idealny obiad w letnie dni, w sezonie wiśniowym - po prostu doskonałe. Postanowiłam przygotować je w wersji light - są równie pyszne, jak tradycyjne.
55 min
Składniki:
- 60 dag ziemniaków,
- 25 dag chudego twarogu,
- ok. 5-6 łyżek mąki pszennej,
- płaska łyżeczka cukru z wanilią,
- sól,
- 60 dag świeżych wiśni,
- 1-2 łyżki cukru (w zależności od preferencji),
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- kieliszek likieru amaretto (w wersji dla dzieci kilka kropli olejku migdałowego),
Ponadto:
- masło i cukier trzcinowy.
Knedle twarogowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, osączamy, przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
2.Do ugniecionych ziemniaków dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub zmielony) twaróg i cukier z wanilią, stopniowo dosypując mąkę zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (należy robić to dość szybko).
3.Wiśnie przebieramy, myjemy, dokładnie osączamy i drylujemy.
Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 15 części. Z każdej części formujemy placuszek, na środku placuszka kładziemy po 2-3 wydrylowane wiśnie i zlepiamy formując zgrabną kulkę.
4.Knedle wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia, Wyjmujemy łyżką cedzakową.
5.Pozostałe wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, odstawiamy na 10 minut by puściły sok, a następnie gotujemy do zgęstnienia. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2 łyżkach wody, mieszankę wlewamy do gotujących się wiśni, gotujemy jeszcze przez 3-5 minut, pod koniec wlewamy do sosu kieliszek likieru amaretto (jeżeli potrawę będą jeść także dzieci, zastępujemy likier amaretto kilkoma kroplami olejku migdałowego).
6.Na talerzach rozlewamy po porcji sosu, na sosie układamy knedle, polewamy je odrobiną masełka i oprószamy cukrem trzcinowym.
Komentarze